Liječenje problema čeljusnog zgloba

Imate li mišićnu tenzijsku glavobolju koja se čak i nakon kompliciranih dijagnostičkih istraživanja i “tradicionalne” liječenja lijekovima, u potpunosti  ne rješava, otežano i bolno otvaranje usta, osjećaj pucketanja u ušima, škrgutanje zubima (bruksizam) i sl.

Gnatologija je grana stomatologije koja proučava odnos između donje i gornje čeljusti, kontakte između gornjih i donjih zuba (zagriz), čeljusne zglobove, mišiće koji pokreću čeljust i živce koji to kontroliraju.

Bruksizam, odnosno škrgutanje zubima, je najčešće primijećen oblik poremećaja rada čeljusnog zgloba od strane pacijenta.Stiskanje zuba gornje i donje čeljusti koje se javlja uglavnom tijekom spavanja popraćeno je škripećim zvukovima u trajanju od nekoliko sekundi.
Općenito, kada se pacijent ujutro probudi uglavnom ne osjeća nikakve probleme, osim u slučajevima intenzivnog bruksizma kada može osjetiti bolan osjećaj u području čeljusti i čeljusnog zgloba.

Medutim, stiskanje zubima može stvoriti oštećenja na griznim plohama i gornjih i donjih zuba, a u većini slučajeva prvo ih primjeti stomatolog. Tijekom vremena bruksizam može dovesti do bitnih promjena na zubima, bolovima u čeljusnom zglobu, a ako se nastavi i dalje može izazvati pojavu glavobolje ili teškog poremecaja funkcije čeljusnog zgloba.

Osnovni principi gnatologije su :

  • utvrđivanje odnosa između među čeljustima ( ortopedski fiziološki odnos),
  • održavanje ispravnog stanje nakon stomatološkog zahvata u ustima (novi ispun ili novi protetski nadomjestak)
  • uspostava poželjnih odnosa između gornje i donje čeljusti u svim onim slučajevima u kojima se gnatološki sustav nije uspio prilagoditi, a koji mogu dovesti do stanja mišićne napetosti i poremećaja njegove funkcije.

 

Gnatološka terapija

Terapiji se pristupa individualno nakon detaljne gnatološke analize uzevši u obzir anamnezu pacijenta. .Usmjerena je u prvoj fazi preveniranju boli, a zatim korekciji zagriza kako se bol ne bi ponovila.

Terapija se vrši udlagama koje ovisno o tipu terapije mogu biti mekane (silikonske) i tvrde (akrilatne). Obično se u terapiji udlage više puta korigiraju ili naprave nove.

Iako je svaka gnatološka terapija slučaj za sebe, dugogodišnje bavljenje problemima čeljusnog zgloba i veliki broj pozitivno riješenih slučajeva dozvoljava nam tvrdnju da se u prosjeku smanjenje bolova očekuje nakon desetak dana a ozbiljna poboljšanja vidljiva su nakon mjesec dana.