Protetika

Stomatološka protetika

Stomatološka protetika je grana stomatologije kojom nadomještamo izgubljene zube, estetski korigiramo postojeće, tj. poboljšavamo funkciju i estetski izgled zuba, a samim tim poboljšavamo kvalitetu Vašeg života. Pri tome ne mislimo samo na ljepotu nego i zdravlje.

Protetiku dijelimo na:

  • fiksnu protetiku (krunice, mostovi)
  • mobilnu protetiku (parcijalne i totalne proteze, te proteze na implantatima)

Fiksna protetika

Krunice

protetikafiks2

Krunica je fiksni nadomjestak koji se postavlja na prirodne zube, a kojom se nadomještaju jako oštećeni i/ili estetski neprihvatljivi zubi. Zub koji se nadograđuje potrebno je prethodno izbrusiti (prilagoditi), kako bi se na njega mogla postaviti krunica. U našem Implantološkom centru nudimo Vam krunice od najkvalitetnijih materijala, koji se uz funkcionalnu dimenziju odlikuju i visokom estetskom razinom, čime se uvažavaju različite potrebe i želje pacijenta.

Keramička krunica na konstrukciji od METALA

protetikafiks4

Metal-keramika spada u klasične materijale koji zadovoljavaju funkciju i estetiku nadomještanja  bočnih zuba. Sve se manje koriste za prednje zube zbog mogućnosti pojave “crnog ruba” usljed povlačenja gingive.

Keramička krunica na konstrukciji od CIRKONA

Zirconium-Crowns2

Cirkon je suvremeni materijal koji se odlikuje visokom čvrstoćom i biokompatibilnošću, a u isto vrijeme pruža prirodni izgled zuba. U želji da imaju zube koji se izgledom nimalo ili jedva razlikuju od prirodnih, pacijenti najviše traže bezmetalne restauracije. Budući da je konstrukcija bijele boje, nemoguća je pojava “crnog ruba” usljed povlačenja desni. Koriste se  prvenstveno na prednjim zubima ali i na bočnim zubima bez ograničenja.

Mostovi

zirconia

Zubni most je fiksni protetski nadomjestak kojim se nadomješta jedan ili više izgubljenih zuba .  Mostovi povezuju prekinute zubne nizove u jednu cjelinu te se na taj način vraća potpuna funkcionalnost i estetika zubnog aparata.  Ako ne ispunimo praznine između zubi, riskiramo da se ostali zubi u ustima počnu pomicati, a to je samo korak do gubljenja pravilnog zagriza i razvijanja paradentoze.

Mostovi se mogu realizirati upotrebom samo keramičkih krunica ili u kombinaciji s implantatima. Krunica ili most na implantatima se može ugraditi pacijentima koji su izgubili jedan, nekoliko ili sve zube.

Ugradnjom 6-8 implantata u jednu čeljust može se napraviti fiksni most koji će nadoknaditi sve zube u toj čeljusti.

Mobilna protetika

Proteze

ArticleImg

Kada pacijentu nedostaje mnogo zubi jedna od jednostavnijih terapija je zubna proteza. U današnje vrijeme se sa zubnim protezama može postići kako funkcionalnost, tako i lijep i prirodan izgled. Postoji više tipova i podjela zubnih proteza, a među njih spadaju i parcijalne i potpune proteze.

Parcijalna proteza se koristi kada pacijentu nedostaje manji broj zubi i one se tada umeću među postojeće zube.

Totalna zubna proteza nadomješta nedostatak zuba kod potpune bezubosti. Preporučuje se samo kao alternativno ekonomično rješenje za saniranje bezube čeljusti kada ugradnja implantata nije moguća. Baza je izrađena od akrilata, a zubi mogu biti keramički i akrilatni. Za vrijeme dok pacijent čeka na svoju protezu, dobiva privremene zube.

Zubne proteze na implantatima

Dental-Prosthesis

Proteze na implantatima su zubne proteze koje se pričvršćuju na zubne implantate. Zubni implantati se ugrađuju u čeljust i na njih se nadograđuju posebna sidrišta koja kasnije drže zubnu protezu.

Preporučeni broj implantata u gornjoj čeljusti za izradu zubne proteze su 4 implantata, dok je u donjoj čeljusti za dovoljnu stabilnost potrebno ugraditi dva , a za optimalnu stabilnost 4 implantata.