Endodoncija je grana dentalne medicine koja se bavi prevencijom, dijagnostikom i liječenjem patoloških procesa pulpe. Cilj endodontskoga liječenja zuba je eliminacija boli i sprječavanje širenja upale u kost, te očuvanje zuba. Liječenje zuba može se raditi ručnom i strojnom tehnikom.

Strojna endodoncija je najnovija tehnologija liječenja zubi koja ima mnoge prednosti naspram ručne tehnike.

Neke od prednosti su:

  • Preciznost (kompletno obrađen i punjen kanal od početka do vrha)
  • Smanjen broj posjeta (postupak može biti gotov u jednoj posjeti)
  • Sigurnost (nemogućnost nastanka fausse route-a, odnosno probijanja dentinskog zida)

Cilj je ukloniti ostatke pulpe, bakterija, zaostatnog sloja koji uzrokuju upalni proces. Kanali se pritom čiste, šire i u fazama dezinficiraju određenim kemijskim irigansom. Pri ispiranju se koriste razne tekućine za ispiranje, od kojih svaka ima svoju vrlo važnu funkciju. One iz glavnih, ali i malih teško dostupnih lateralnih kanala zajedno izvlače organske i anorganske spojeve i razne vrste bakterija koje zaokupljaju taj teško dostupan prostor.

Anatomija korijena zuba je vrlo komplicirana i razgranata. Svaki zub može imati manje ili više kanala, zakrivljene kanale, račvanja , apikalne delte i s tim se pri svakoj obradi treba računati. Ne postoji ista anatomija 2 zuba, svaki je jedinstven i tako im i treba pristupiti.

Prateći protokol bez preskakanja koraka pri obradi kanala dobit ćemo vrlo zadovoljavajući rezultat.

Nakon čišćenja slijedi punjenje gutaperkom i punilom kako bismo dobili hermetički brtvljeni prostor što sprječava prolazak bakterija.

U našoj ordinaciji koristimo VDW RECIPROC GOLD strojnu endodonciju sa integriranim digitalnim sustavom za određivanje duljine korijenskoga kanala kojim se sprječava instrumentacija preko vrha korijena.
Iglice koje koristimo pri obradi su, unatoč zastrašujućem izgledu, zapravo bezopasne. Izrađene su od nikal-titana što ih čini vrlo savitljivima i time nam omogućuju obradu zavinutih kanala koje ne bismo mogli obraditi ručno. Sama kretnja nije ni brza ni čista rotacijska što naši pacijenti pomisle pri samom pogledu na dentalni instrument, već je spora, a iglica radi recipročne pokrete s kontrolom okretnog momenta. Takva kretnja omogućuje preciznu i kontinuiranu obradu uz izbacivanje očišćenog sadržaja van kanala.

Nakon kvalitetne strojne endodoncije možemo reći da je zub spašen od vađenja.

Svaki endodontski liječeni zub je zbog svoje dehidriranosti sklon pucanju pod većim silama, te bi ga bilo dobro opskrbiti krunom, inleyem ili onleyem . Vrsta protetske opskrbe ovisi o količini preostale zubne strukture i o daljnjem tijeku terapije.

Piše: Dr. med. dent. Luka Hanžek