Kompozitni ispuni

Estetski kompozitni ispuni, poznatiji kao bijele plombe koriste se na prednjim i stražnjim zubima jer vjerno oponašaju izgled zuba i nadoknađuju izgubljenu strukturu uzrokovanu karijesom ili lomom.

S posebnim naglaskom na odabir što sličnije boje, što nam danas omogućuje napredna tehnologija, čuvamo vlastiti zub što je moguće duže.

Posebno su korisne pri zatvaranju praznina među zubima, popravljanju otkrhnutih zubi i davanju ujednačenijeg i ravnijeg izgleda zubnog niza.

Prednosti bijelih plombi:

  • Ne utječu na estetiku
  • Mogu se popraviti ako se oštete
  • Eventualna osjetljivost je minimalna i kratka
  • Približno odgovaraju prirodnoj boji i izgledu zubi

Prednosti bijelih kompozitnih ispuna (plombi) u odnosu na amalgam

Bijela plomba je zbog kontinuiranog usavršavanja materijala superiornije sredstvo za rekonstrukciju zuba u odnosu na amalgam. Osnovna prednost kompozitnih materijala je u adheziji (lijepljenju) na površinu zuba. Ovo svojstvo omogućava povezivanje preostalih zubnih stijenki u cjelinu, što sprječava lom zuba.

Najsuvremeniji kompozitni ispuni imaju snagu lijepljenja na zub daleko veću nego što je čvrstoća samog zuba. Zbog toga se ponekad dešava da se uslijed traume dio zuba odlomi, ali ispun ostaje nedirnut. Za postavu kompozitnog ispuna nije potrebno izbrusiti i dio zdravog zuba kao kod amalgama, pa su kaviteti manji, a zub ostaje u cijelosti manje oštećen.

Naša doktorica će vas savjetovati oko izbora najboljeg materijala za vas i vaše zube.

Cjenik

Više o načinu plaćanja i cijenu zahvata možete provjeriti u aktualnom cjeniku Dentalne medicine Ereš-Dugalija.

Cjenik