OPIS ZAHVATA

Oralna kirurgija je grana stomatologije koja se bavi raznim kirurškim zahvatima na području oralne šupljine. Najvažniji i najčešći zahvati u oralnoj kirurgiji su upravo vađenje zuba bilo da se radi o jednostavnim vađenjima, kompliciranijim ili alveotomijama.

Oralna kirurgija obuhvaća sve zahvate koji zahtijevaju rezanje ili uklanjanje/odstranjivanje tkiva ili zubi iz usne šupljine.

NAJČEŠĆI ZAHVATI

Unatoč svim naprecima moderne stomatologije i danas su česti slučajevi vađenja zubi bilo zbog uznapredovalog paradontitisa, dubokih karijesa ili tvrdokornih periapikalnih upalnih procesa. Također, najčešći zahvat su vađenje umnjaka. Zbog evolucije čeljusti ljudi iz generacije u generaciju imaju tendenciju smanjivanja, dok veličina zubi ostaje ista. Upravo to dovodi do manjka mjesta u čeljusti. Samo postojanje neizniklog umnjaka nije indikacija za vađenje, ali oni mogu vrlo često razvijati upale i tada je najčešća terapija vađenje.

Također treba naglasiti da je operativno vađenje umnjaka u potpunosti bezbolan zahvat, ali je zato postoperativan oporavak vrlo individualan.

Drugi najčešći zahvat u oralnoj kirurgiji je apikotomija – odstranjivanje vrška korijena zuba.

U usnoj šupljini promjene su konstantne, te zahtijevaju stalne popravke kako bi spriječili daljnja oštećenja i ispravile estetske i funkcionalne nepravilnosti. Razlozi vađenja zubi mogu biti različiti i uključuju širok raspon promjena u usnoj šupljini poput pojave karijesa, upalnih bolesti ili nicanja umnjaka koje je potrebno ukloniti. Sve ove promjene utječu na izgled usne šupljine i mogu dovesti do nepoželjnih posljedica za pacijente.

Cjenik

Više o cijenama usluga oralne kirurgije saznajte u našem cjeniku.

Cjenik