Redovito čišćenje zubnog kamenca sastavni je dio oralne higijene. U Dentalnoj medicini Ereš- Dugalija svim pacijentima preporučujemo jednom u 6 mjeseci doći na kontrolni pregled, te očistiti zubni kamenac. Na taj način rješavamo se skrivene opasnosti koja prijeti iz naslaga.

Što je zubni kamenac, a što plak?

Uslijed konzumacije hrane i pića u usnoj šupljini događaju se razni procesi. Nusprodukt tih procesa jesu, između ostalog, i razne naslage na zubima koje treba redovito odstranjivati. Zanemarujemo li tu činjenicu i ne održavamo oralnu higijenu stvara se okruženje štetno za zube.

Zubni kamenac je tvrda naslaga koja nastaje mineralizacijom sline i plaka. Jednom kada nastane nemoguće ga je odstraniti četkicom za zube. Na taj način postaje čvrsto utočište i rasadnik kariogenih bakterija protiv kojeg smo nemoćni. Upravo iz tog razloga redovito odstranjivanje zubnog kamenca kod stomatologa vrlo je važno.

Plak je štetna naslaga na zubima koja se sastoji od bezbojnog sloja sline, nečistoća i bakterija. Protiv plaka se svakodnevno borimo redovitim pranjem zubi, zubnim koncem te ispiranjem usne šupljine vodicom na bazi fluorida. Međutim, zubni kamenac znatno je otporniji.

Čišćenje zubnog kamenca?

Čišćenje zubnog kamenca podrazumijeva uklanjanje svih naslaga na zubima: kamenac, plak, ali i pigmentacije od hrane i pušenja.

Iako je ovo često terapijski postupak, možemo ga svrstati u preventivne metode.

Pjeskarenje zubi

Pjeskarenje zubi je tehnika čišćenja zubnih naslaga finim mikroabrazivnim zrncima pijeska raspršenima u vodi pod tlakom. Postupak je sasvim bezbolan i zubima vraća prirodan sjaj.

Uslijed konzumiranja kave, obojenih pića ili cigareta, zubi mogu biti nagrđeni žutim i tamnim mrljama. Osim lošeg estetskog dojma te naslage također sudjeluju u stvaranju zubnog kamenca. Pjeskarenjem zubi u potpunosti možemo ukloniti takve naslage.

Dobrobiti pjeskarenja zubi:

  • Manje nakupljanje nečistoća i kamenca na zubima
  • Uklanjanje mrlja sa zubi
  • Glatki i sjajni zubi
  • Efekt osvježene bjeline zubi

Cjenik

O cijenama čišćenja kamenca i pjeskarenja možete saznati u našem cjeniku

Cjenik