Preventiva u djece

Oralno zdravlje djece započinje pravilnim navikama održavanja oralne higijene koje djeca mogu usvojiti u ranoj dobi i tako preventivno utjecati na nastanak karijesa na mliječnim, a kasnije i na trajnim zubima.

Naši doktori dentalne medicine pokušavaju stvoriti što pozitivniji odnos djeteta prema ordinaciji i stomatološkim zahvatima kako bi im omogućili da se osjećaju ugodno, sigurno i opušteno.

Posjetite stomatologa čim izbije prvi zub, tako ćete naučiti sve o njezi zuba vašeg djeteta, a ono će kasnije pripadati grupi ljudi bez karijesa.

Djeca sa zdravim ustima lakše i pravilnije žvaču hranu, brže i bolje govore, opće zdravlje im je bolje, jer bolesna usta i zubi utječu na pojavu bolesti ostalih organa. Zdrava usta lijepo je vidjeti, a lijepi zubi djetetu daju potrebno samopouzdanje.

Također, redovitim posjetima stomatologu na vrijeme se mogu prepoznati ortodontske anomalije.

Prvi susret djeteta sa stomatološkom ordinacijom treba uključivati upoznavanje sa stomatologom, ordinacijom, instrumentima i općenito zubima, bez zahvata koji bi mogao izazvati negativnu reakciju i „strah od stomatologa“.

Preventiva u djece uključuje:

  • naviku oralne higijene
  • ortodonciju
  • angažman roditelja
  • pravilnu prehranu
  • pečaćenje fisura
  • sigurnost tijekom bavljenja sportom

Uloga roditelja u oralnom zdravlju djeteta

Nakon procjene zdravstvenog stanja zuba, stomatolog predlaže program kućne njege. Taj će program uključivati četkanje zuba, uporabu zubnog konca, savjete o prehrani i ako je potrebno dodatne mjere topikalne prevencije. Pridržavate li se savjeta stomatologa kod svog ćete djeteta stvoriti doživotnu naviku zubne higijene.

Uloga stomatologa u oralnom zdravlju djeteta

Čišćenje i poliranje zuba, kao i preventivni tretmani dio su programa prevencije bolesti dječjih zuba. Redovitim posjetama stomatologu na vrijeme će se uočiti eventualni problemi početnih karijesa, ortodontski problemi tj. problemi položaja zuba i razvoja čeljusti.

Pečaćenje fisura ili pečatni ispuni

Pečaćenje je preventivni postupak kojim se nastoji spriječiti razvoj karijesa na novoizniklim trajnim zubima. Fisure su usjekline koje se nalaze između zubnih kvržica. Duboke fisure su pogodne nakupljanje bakterija.

Potpuno bezbolno, fisure se zapečate kompozitnim materijalom ili cementom koji odgovara boji zuba.

Cjenik

Više o cijenama usluge saznajte u našem cjeniku.

Cjenik