Opis djelatnosti

Inlay, onlay i overlay keramički su zubni nadomjesci koje prema izgledu i funkciji smještamo između ispuna i kruna. Koriste se za obnovu zuba i odlična su alternativa za klasične krunice u slučajevima gdje je došlo do većeg oštećenja zuba, a oštećenje zuba ne zahtijeva izradu zubne krunice.

Na taj način čuvamo estetiku, ali i veći volumen prirodne zubne krune. Ovaj tip protetskih nadomjestaka koristi se primarno na stražnjim zubima, dok se za prednje zube kao estetski superiorna opcija koriste keramičke zubne ljuskice.

U Ordinaciji Ereš- Dugalija koriste se inlayji, onlayji i overlayji IPS Empress i IPS e.max.

Tipovi ispuna

Tipovi indirektnih ispuna razlikuju se prema površini, ali i vrsti zubne strukture koju nadomještaju. Inlayji nadomještaju središnji dio zuba i smješteni su unutar čvrstih zubnih struktura. Oni ne prekrivaju kvržice zuba. Onlayji, s druge strane, prekrivaju veću površinu: unutarnji dio zuba i jednu kvržicu zuba. To znači da, osim unutarnjih zubnih tkiva, prekrivaju i dio grizne plohe. Overlayji prekrivaju najveći dio grizne plohe (središnji dio i dvije ili više kvržica). Iako se ponekad opisuju kao djelomične krune, od kruna se razlikuju prema površini koju prekrivaju, kao i prema tipu i opsegu preparacije prirodnog zuba. Prilikom postavljanja overlayja, očuvavamo veći postotak prirodne zubne krune.

Izrada ispuna putem CAD/CAM tehnologije

Dentalna medicina Ereš- Dugalija u izradi protetskih nadomjestaka koristi najmoderniju CAD/CAM tehnologiju koja olakšava proces izrade te jamči najveću preciznost i kvalitetu u izradi. Pomoću CAD/CAM tehnologije stomatolog je u potpunoj kontroli konačnog rezultata, te omogućava da zub bude idealnog oblika, veličine i boje. Ova metoda izrade protetskih nadomjestaka omogućava izradu uz minimalnu asistenciju dentalnog tehničara.

Prije same izrade nadomjestka usna se šupljina pacijenta skenira, te se 3D modeliranjem izrađuje protetski nadomjestak koji će savršeno odgovarati ustima pacijenta.

Taj se 3D model protetskog nadomjestka može dodatno korigirati po željama pacijenta ili prema preporukama stomatologa što rezultira krajnjim proizvodom koji uvijek savršeno odgovara estetici i čvrstoći prirodnih zubi svakog pacijenta.