Protetiku dijelimo na:

  • fiksnu protetiku (krunice, mostovi)
  • mobilnu protetiku (parcijalne i totalne proteze, te proteze na implantatima)

Vratite prirodan izgled oštećenim zubima i njihovu prijašnju funkciju protetskim rješenjem u vidu zubnih krunica. Koristimo suvremenu tehnologiju u njihovoj izradi, a naši vrsni dijagnostičari i tehničari pobrinut će se da svaki pacijent uz vrhunsko rješenje i najkvalitetnije materijale vrati blistav osmijeh na lice.

Protetika

Sama priprema zuba za protetski nadomjestak (brušenje), a time i garancija njegove trajnosti najviše ovisi o stručnosti terapeuta. A naša mr.sc. Ivana Ereš-Dugalija dr.med.dent. je među vodećim stručnjacima u Hrvatskoj.

Fiksna protetika

Krunice

Ukoliko želite vratiti prirodan izgled oštećenim zubima i njihovu prijašnju funkciju to učinite protetskim rješenjem u vidu zubnih krunica.

Krunica je fiksni nadomjestak koji se postavlja na prirodne zube, a kojom se nadomještaju jako oštećeni i/ili estetski neprihvatljivi zubi.

Nedostatak zuba može dovesti do patoloških promjena u zagrizu, pomicanja i naginjanja zuba, oštećenja čeljusnog zgloba, razvoja parodontnih bolesti i nastanka novih karijesa. Upravo iz tih razloga se koriste umjetni zubi.

Krunica

Zub koji se nadograđuje potrebno je prethodno izbrusiti (prilagoditi), kako bi se na njega mogla postaviti krunica. U našoj stomatološkoj klinici nudimo krunice od najkvalitetnijih materijala, koji se uz funkcionalnu dimenziju odlikuju i visokom estetskom razinom, čime se uvažavaju različite potrebe i želje pacijenta.

Vrste i tipovi zubnih krunica

Postoji više materijala za izradu zubnih krunica. Do nedavno se najčešće koristio metal kao osnova za izradu krunica, ali danas se češće koristi bezmetalna postava (potpuna keramika) tj. E-max, Empress i cirkon keramika koja je sami vrhunac estetske stomatologije jer omogućuje u potpunosti prirodan i transparentan izgled zuba koji se nadograđuje.

Dentalni centar Ereš- Dugalija koristi za izradu krunica dvije vrste materijala i to metal-keramiku i bezmetalnu keramiku (cirkon, emax i empress kao osnova za krunicu). Bezmetalna keramička krunica se izrađuje CAD-CAM kompjuterskom tehnologijom koja omogućuje potpunu preciznost izrade zuba za dentalnog tehničara, od estetike do funkcionalnosti i zagriza i zato se često preporučuje pacijentima, pogotovo kada govorimo o krunicama na prednjim zubima. 

1. Keramička krunica na konstrukciji od METALA

Metal-keramika spada u klasične materijale koji zadovoljavaju funkciju i estetiku nadomještanja  bočnih zuba. Baza krunice je napravljena od metala koji je u potpunosti prekriven keramikom. Glavna prednost metal- keramičkih krunica jest u tome što metal u podlozi daje izrazitu čvrstoću.

Zbog svoje prihvatljive cijene, ali i odličnih svojstava poput čvrstoće i dugotrajnosti te solidne estetike, danas je upotreba metal-keramičkih krunica i dalje česta u protetskoj rehabilitaciji, pogotovo u slučaju stražnjih zuba.

metal keramika

Unatoč još uvijek čestoj uporabi, sve se manje koriste za prednje zube zbog mogućnosti pojave “crnog ruba” usljed povlačenja gingive.

2. Keramička krunica na konstrukciji od CIRKONA

Cirkon je najsuvremeniji materijal koji se odlikuje visokom čvrstoćom i biokompatibilnošću, a u isto vrijeme pruža prirodan izgled zuba. U želji da imaju zube koji se izgledom nimalo ili jedva razlikuju od prirodnih, pacijenti najviše traže bezmetalne restauracije. Budući da je konstrukcija bijele boje, nemoguća je pojava “crnog ruba” usljed povlačenja desni. Koriste se  prvenstveno na prednjim zubima, ali i na bočnim zubima bez ograničenja.

Budući da se mehanička otpornost postiže već s debljinom od 0,4mm potrebno je manje brušenja prirodnog zuba prije stavljanja krunice.

cirkon krunica

EMAX keramika ima čvrstoću tri puta veću od zubne cakline tako da su mogućnosti pucanja takvih keramičkih krunica minimalne i one se često koriste u stražnjim regijama za kontroliranje žvačnih kretnji. Kad se pričvrsti na zub, keramička krunica i zub čine jednu cjelinu i nije ih moguće razdvojiti.

Potpuno prozirne i prozračne krunice omogućavaju dobivanje savršenog hollywoodskog osmijeha. EMAX krunice spadaju u visokokvalitetne zubne navlake, cjenovno su i najskuplje, ali estetika koja se s njima postiže je nemjerljiva.

Postavljanje krunice

Prije postavljanja krunice, potrebno je prethodno izbrusiti zub kako bi se stvorilo mjesto za krunicu.

Nakon toga se uzimaju vrlo precizni otisci prema kojima se u našem dentalnom laboratoriju izrađuju krunice. Nakon što je krunica gotova, ona se cementira na zub.

Zahvaljujući vrhunskoj tehnologiji koju posjedujemo, moguće je uzimanje otiska, izrada i postavljanje krunice u samo jednoj posjeti.

Krunica se također osim na zub, ugrađuje i na zubne implantate kako bi u postpunosti zamijenila izgubljeni zub po obliku, veličini i čvrstoći, te vratila funkcionalnost, lijep i skladan osmijeh. Osim najpopularnije cirkon-keramike, u našoj klinici nudimo i metal-keramiku.

Mostovi

Nedostatak jednog, dva ili više zubi moguće je nadomjestiti zubnim mostom koji se sastoji od zubnih krunica. Danas je zubni most često rješenje pri popunjavanju praznina koje su uzrokovane nedostatkom zubi, zadovoljavaju funkcionalnosti prirodnih zuba, a ujedno su i dugoročno estetsko rješenje.

Mostovi povezuju prekinute zubne nizove u jednu cjelinu.  Ako ne ispunimo praznine između zubi, riskiramo da se ostali zubi u ustima počnu pomicati, a to je samo korak do gubljenja pravilnog zagriza i razvijanja paradentoze.

mostovi

Mostovi se mogu realizirati upotrebom samo keramičkih krunica ili u kombinaciji s implantatima. Krunica ili most na implantatima se može ugraditi pacijentima koji su izgubili jedan, nekoliko ili sve zube.

Ugradnjom 6-8 implantata u jednu čeljust može se napraviti fiksni most koji će nadoknaditi sve zube u toj čeljusti.

Mobilna protetika

Proteze

Kada pacijentu nedostaje mnogo zubi jedna od jednostavnijih terapija je zubna proteza. U današnje vrijeme se sa zubnim protezama može postići kako funkcionalnost, tako i lijep i prirodan izgled. Postoji više tipova i podjela zubnih proteza, a među njih spadaju i parcijalne i potpune proteze.

Parcijalna proteza

Parcijalna proteza se koristi kada pacijentu nedostaje manji broj zubi i one se tada umeću među postojeće zube.

Totalna zubna proteza

Totalna zubna proteza nadomješta nedostatak zuba kod potpune bezubosti. Preporučuje se samo kao alternativno ekonomično rješenje za saniranje bezube čeljusti kada ugradnja implantata nije moguća. Baza je izrađena od akrilata, a zubi mogu biti keramički i akrilatni. Za vrijeme dok pacijent čeka na svoju protezu, dobiva privremene zube.

Svrha baze je raspodijeli žvačne sline koje se javljaju prilikom žvakanja na sluznicu i koštanu podlogu. Kako sama sluznica ne može podnijeti velika opterećenja, važno je da baza bude što šira kako bi se žvačne sile raspodijelile na što veću površinu čine se postiže sigurniji i ugodniji zagriz.

Gornja baza pokriva cijelo nepce, a donja baza ima oblik potkove ostavljajući slobodan prostor za jezik.

Proteza mora dobro ležat na svom ležištu kako bi nošenje proteze bilo ugodno i pružalo pravilnu funkciju. Kada bi došlo do neravnomjernog povlačenja grebena nakon gubitka zuba, greben može postat neravan te onemogućiti protezi pravilno prianjanje.

Ležište koje je potrebno za adekvatno prianjanje proteze  se može postići i kirurškim modeliranjem grebena. 

Zubne proteze na implantatima

Proteze na implantatima su zubne proteze koje se pričvršćuju na zubne implantate. Zubni implantati se ugrađuju u čeljust i na njih se nadograđuju posebna sidrišta koja kasnije drže zubnu protezu.

Preporučeni broj implantata u gornjoj čeljusti za izradu zubne proteze su 4 implantata, dok je u donjoj čeljusti za dovoljnu stabilnost potrebno ugraditi dva , a za optimalnu stabilnost 4 implantata.

Više o protezama na implantatima možete pročitati ovdje: VRSTE NADOGRADNJI

Cjenik

O cijenama protetike možete saznati u našem cjeniku

Cjenik

Najčešće postavljana pitanja

Što je to krunica, a što most?

Krunica se postavlja preko pojedinačnog teško oštećenog zuba kako bi ga učvrstila i vratila mu stari izgled, dok se most sastoji od dvije ili više krunica koje se postavljaju preko više zubi kako bi se nadomjestio nedostatak jednog ili više zuba.

Koliko se zuba može nadomjestiti mostom?

Mostom se može nadomjestiti jedan ili više zuba. Sačinjen je od dvije ili više krunica koje su postavljene na nosače (postojeće zube ili implantate) i krunica koje nadomještaju izgubljene zube.

Koje vrste mobilnih proteza postoje i kada se preporučuju?

Mobilne proteze mogu biti potpune ili djelomične, a mi ih preporučujemo u onim slučajevima kada izrada fiksne protetike nije moguća.

Od čega se izrađuju krunice i mostovi?

Danas su nam na raspolaganju puna keramika i cirkon koji može biti ili samostalan ili u kombinaciji s keramikom, a tu je i velika skupina polimernih materijala koji se stalno usavršavaju.