Harmonija osmjeha je određena ne samo oblikom, pozicijom i bojom zuba, već i gingivalnim tkivom. Pretjerana vidljivost zubnog mesa uobičajenog naziva "gummy smile" utječe na privlačnost osmjeha i njeno postojanje je nepoželjno.

Zadnjih godina primijećeno je povećanje broja pacijenata s takvim stanjem, pa su se razvile razne tehnike za korekciju gummy smile-a. Neke od njih su produljivanje krune zuba, ortodontska terapija i kirurška korekcija visine gornje čeljusti. Prve dvije samo djelomično mogu ublažiti ne prejako izražen nedostatak, a treća je opsežan kirurški zahvat koji zahtjeva hospitalizaciju i dugotrajnu rehabilitaciju.

Lip repositioning ili lip lowering (spuštanje gornje usne) je estetski kirurški zahvat kojim se korigira nepoželjno vidljiva gingiva gornje čeljusti na način da se ograniči podizanje mišića prilikom smijanja.

Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji i zapravo se radi o rezu od lijevog gornjeg molara do desnog gornjeg molara, pri čemu se odstranjuje dio tkiva u visinu i estetskim šavovima pričvršćuje tkivo na nižu poziciju. Bitno je napomenuti da se sve odvija s unutarnje strane usne i pacijent se može vratiti svakodnevnim aktivnostima vrlo brzo, a rezultat je vidljiv odmah nakon zahvata.

 

Piše: mr. sc. Ivana Ereš- Dugalija dr. dent. med.