Prilikom uklanjanja karijesa i nadomještanja zubnog tkiva svima nam je dobro poznat pojam uporabe crne ili bijele plombe. Amalgamski ispuni, poznati kao crne plombe sve rijede se izraduju, dok se s kompozitnim ispunima (bijele plombe) gotovo svakodnevno susrećemo.

Kompozitni ispuni dolaze u više nijansa i mogu se prilagoditi dajući izgled gotovo prirodnog zuba. Osim toga, sadrže i brojne druge prednosti u odnosu na amalgam kao naprimjer bolja veza sa zubnim tkivom, dulja trajnost, manja potreba za uklanjanjem zdravog zubnog tkiva…

Kada je došlo do većeg gubitka zubnog tkiva, no izrada krunice još uvijek nije potrebna, tkivo se može nadomjestiti i keramičkim materijalom. To su djelomične krunice koje mogu biti izrađene kao inlay, onlay ili overlay. Keramika u odnosu na kompozit ima bolja svojstva te prvenstveno ostvaruje jaču vezu sa zubom. Keramika nam omogućuje dužu trajnost ispuna, bolja mehanička svojstva i zaštitu zubnog tkiva od pucanja. Glazirana keramika nije porozna, estetski je stabilna što znači da ne mijenja boju s vremenom i može jako dobro oponašati prirodno zubno tkivo odličnim uklapanjem u zubni niz.

Keramičke plombe razlikuju se prema površini zuba koju prekrivaju, tj. u uključenosti zubnih kvržica. Inlay se naziva restauracija koja nadomješta zubno tkivo između kvržica,  onlay nadomješta još i barem jednu kvržicu zuba, dok overlay nadomješta sve kvržice zuba. Postupak izrade je vrlo jednostavan, nakon uklanjanja tvrdog zubnog tkiva uzima se digitalni otisak i nadomjestak se izrađuje u dentalnom laboratoriju. Nešto više o postupku izrade možete pročitati OVDJE.

Danas se kompozit više upotrebljava zbog jednostavnosti izrade i cijene. Zahvaljujući dentalnom laboratoriju u našoj klinici, keramički nadomjesci mogu biti izrađeni u samo jednom ili u dva posjeta, pa tako keramičke plombe postaju vrlo jednostavno, a kvalitetno rješenje kod gubitka zubnog tkiva.

 

Piše: Ana Friščić, dr.med.dent.