Kad biste me prije par mjeseci pitali koja mi je prva asocijacija na riječ “zubar” rekla bih bol, neću lagati. I rekla bih to s razlogom, doduše imala bih milijun razloga.

Od malih nogu roditelji su me redovito vodili na kontrole i oduvijek pridajem veliku pažnju oralnoj higijeni. Obzirom da sam u pubertetu nosila fiksni aparatić i nakon skidanja “dobila” predivan osmijeh od tada još više pazim na svoje zube, ali (uvijek postoji taj ‘ali’) bilo je tu stomatologa zbog kojih sam stvorila strah i izgubila povjerenje prema njima. Mislim da svi imamo negativnih i bolnih iskustava. Ukratko, najveća greška mojeg stomatologa bila je krivo i pogrešno liječenje jednog zuba, kanala i živaca te sam zbog toga na kraju ostala bez zuba. Više se nisam htjela smijati, a svi koji me poznaju znaju kako se grleno smijem ‘od uha do uha’.

Međutim, život je mene i moju obitelj spletom okolnosti doveo u Varaždin. U potrazi za pedijatrima, liječnicima pa i stomatolozima dobili smo preporuku za dentalnu kliniku Ereš-Dugalija. Prvo je suprug zakazao termin (rekoh, bolje idi ti da čujem kaj veliš, tebi najviše vjerujem). Vratio se nakon 15 minuta! Pitala sam ga što se dogodilo, nešto nije valjalo sigurno, pa kako si se tako brzo vratio?! On se samo nasmijao, razlika je bila odmah vidljiva, blistavi i bijeli zubi, a on je samo smireno rekao: “sve je bilo vrhunski, nisam ni sjeo već su sve rješili, zovi i naruči se!”.

I tako sam ja, vjerujući njemu, nazvala te mi se odmah javlja smireni, ženski glas, to je već bio prvi plus. Iako sam zbog bebe bila vremenski poprilično ograničena odmah su se prilagodili mojim obvezama i pronašli odgovarajući termin. Stigla sam na kontrolu, čišćenje kamenaca i pjeskarenje, pomalo nervozna. Ulazim u kliniku a onaj smireni glas preko telefona je predivna, mlada žena koja me dočekuje raširenih ruku (i s dezinficijensom jer takva su vremena hahaha). Sjećam se da je prvi dojam bio “wow, kakav ambijent i kakve drage žene!” Prestajem biti nervozna!

Vrlo brzo ulazim u ordinaciju i dočekuje me doktorica. Znate onaj osjećaj kada vam već samo nečija energija ulijeva povjerenje i pruža mir, eto tako je zračila ona. Pogađate, i ja sam kao i suprug prije bila vani nego unutra haha! No, ono što me ipak taj dan učinilo najsretnijom i što je presudilo da izgubim strah i shvatim da sam napokon pronašla stomatologinju kojoj mogu vjerovati; doktorica je odmah pronašla rješenje kako mi vratiti osmjeh i vratiti ‘peticu’ koju sam izgubila. Par dana nakon zub je bio tu i to bez zahtjevne operacije podizanja sinusa koja mi je bila predlagana od strane drugih stomatologa.

Redovito odlazim u kliniku i još nijednom ondje nisam osjetila bol. Sve u svemu, mogu vam reći da se prilikom svakog odlaska u ondje zaista osjećam kao kod kuće! Sretna sam što znam i da će zahvaljujući Ereš-Dugalija stručnjacima i mojemu mališanu zubići biti zdravi.

Piše: Dorin Zelenika