Oralna je higijena u današnjem užurbanom svijetu često zapostavljen segment održavanja sveukupnog zdravlja pojedinca. Bakterije komenzali naših usta ujedno su i glavni uzročnik karijesa i bolesti desni. One s vremenom stvaraju ljepljivi biofilm čiji su produkti kiseline koje narušavaju zubnu strukturu, ili pak plak koji mineralizira u kamenac, a dovodi do narušavanja zdravlja desni. Redovito je četkanje najjednostavniji način da se spriječi stvaranje bakterijskih nakupina, kako na zubima, tako i na zubnom mesu.

S obzirom da prevencija čini pola zdravlja, na nama je da Vam približimo maloznane, a lako primjenjive upute o održavanju oralnog zdravlja pa krenimo!

 

1)      Kružni pokreti ključ su uspjeha!

Vodoravno je četkanje osnovna pogreška koja u kombinaciji s grubim brzim pokretima abradira, kako zub, tako i desni, što s vremenom dovodi do preosjetljivosti. Umjesto toga, četkicu pokušajte držati kao olovku te je postaviti pod kutem od 45⁰ na zubno meso. Započnite s „kruženjem“ te sve plohe perite kružno osim griznih na kojima se smije primjeniti vodoravno četkanje.

 

2)      Ne zaboravite na zubni konac!

On uklanja plak i naslage na četkici teško dostupnim međuzubnim prostorima. Savjet: konac čvrsto omotajte oko dva prsta te ga laganim pokretima uvedite u svaki međuzubni prostor dva puta, prvo prema jednom te potom prema drugom zubu.

 

3)      Meka četkica nije garancija oralnog zdravlja.

Mekana četkica dobra je za Vaše zubno meso, ali ne i za kvalitetno čišćenje griznih ploha. Najbolji ćete učinak postići korištenjem meke četkice za zubno meso, a one srednje tvrdoće za grizne plohe, uz naravno, lagan pritisak.

 

4)      Četkajte zube tako dugo dok nisu čisti!

To ne znači nužno da će Vam za to trebati tri minute. Koncentrirajte se na temeljitost, a ne vremensko trajanje.

 

5)      Ustalite mjesto početka četkanja.

Držite se rutine kako bi četkanje prešlo u naviku i prestalo biti ta zamorna obaveza na početku i na kraju dana.

Primjer: početi po izboru npr. gore lijevo, a najbolje izvana pa završiti cijeli zubni niz i prebaciti se na isti iznutra, potom na griznu plohu iste čeljusti, a tek potom sve ponoviti na suprotnoj.

 

6)      I za kraj, kada i koliko često prati zube?

Najmanje dva puta dnevno nakon obroka. DA, ali rečenica koju su nas učili odmalena možda i ne stoji u svim slučajevima. Naime, nakon uzimanja kiselih obroka i napitaka te gaziranih ili slatkih napitaka, najbolje je pričekati 30-60min prije pranja s obzirom da je struktura cakline već pomalo oštećena djelovanjem kiselina te je potrebno kratko vrijeme da se pH usta izbalansira.

 

Ukoliko vam ovi naši savjeti prijeđu u navike, posjećivat ćete nas isključivo preventivno, jednom do dva puta godišnje! 😊

 

Piše: Dona Dolenec, dr. med. dent.