U stomatološkoj praksi sve češće se susrećemo sa zahvatima u području lica. Regenerativna medicina nam svojim napretkom omogućuje više načina regeneracije, popravka, pa čak i nadomještanja tkiva. Zahvaljujući dobrom poznavanju anatomskih struktura lica, te pažnji usmjerenoj između ostalog i na estetiku, stomatolozi su stručnjaci za zahvate u tom području.

Kao najčešće korištene tehnike možemo navesti PRP, PRGF i PRF.  U našoj ustanovi redovito koristimo regenerativne metode PRF i PRGF. Brojni oralno kirurški zahvati i estetski zahvati u području lica zahvaljujući ovim metodama izrazito su unaprijeđeni, cijeljenje je poboljšano, oporavak tkiva je brži te je naposljetku klinički ishod i očekivani rezultati bolji.

Kako bi pobliže objasnili razliku između PRGF-a i PRF-a možemo za početak navesti da PRGF čini plazma bogata faktorima rasta (Plasma Rich in Growth Factor), a PRF čini fibrin bogat trombocitima (The Platelet Rich Fibrin). PRF i PRGF vrlo su slični regenerativni zahvati, no ipak postoje određene razlike koje oba čine bolje primjenjivim u pojedinim situacijama.

Ukratko, postupak kod svake tehnike je sljedeći:

PRGF sadrži mnogo različitih stanica koje potiču i ubrzavaju proces obnove stvaranjem krvnih ugrušaka i oslobađanjem faktora rasta u ranu. Uzorku krvi prvo je potrebno dodati antikoagulans, zatim slijedi centrifugiranje. Na kraju se dodaje kalcijev klorid koji potiče zgrušavanje. Dobivaju se visoko koncentrirane stanice u želatinoznom obliku i kao takve se stavljaju u ranu.

PRF je moderan koncentrat trombocita, postiže se pojednostavljenim pripravkom, bez biokemijske manipulacije krvlju. Ova tehnika ne zahtijeva dodavanje antikoagulansa ili bilo kojeg drugog sredstva za geliranje. Kratko vrijeme između prikupljanja krvi i njenog centrifugiranja je najvažniji dio postupka kako bi se dobio klinički valjani proizvod.

PRF-om nastaje mreža fibrina u kojoj se zadržavaju trombociti te se omogućuje migracija stanica što je ujedno i temeljni aspekt regeneracije stanica. Elastična forma postiže se bez dodavanja koagulansa, što ovaj postupak pojednostavljuje i time smanjuje mogućnost pogrešaka tijekom faze pripreme.

 

 

USPOREDBA

OPĆENITO

Uspoređujući ove metode, možemo zaključiti da tehnika PRF-a pokazuje brojne prednosti u odnosu na ostale. Prvenstveno možemo navesti već spomenutu jednostavnost pripreme bez biokemijskih dodataka i time smanjenu mogućnost nastanka pogreške i neželjene izmjene protokola. Osim toga, tehnika PRF-a ima prednost stvaranja većeg udjela krvnog produkta u odnosu na dio uzete krvi. Recimo, u PRGF-u se koristi samo 20% prikupljene krvi. Nakon centrifugiranja, dobiveni ugrušak PRF-a sadrži najviše vrijednosti trombocita,  čimbenika rasta PDGF, VEGF i TGF, iznimno reprezentativan udio za fibrin, fibronektin i vitronektin te oko 65% leukocita.

LEUKOCITI

PRF je tehnika koja nakon centrifugiranja osigurava i više bijelih krvnih stanica u usporedbi s PRGF tehnikom koja nema udio reprezentativan za bijele krvne stanice. Bijele krvne stanice ili leukociti su stanice imunološkog sustava te je znanstveno dokazano da je korištenjem PRF aditivnog zahvata prisutnost postoperativnih infekcija manja u odnosu na ostale tehnike. Istraživanja su pokazala da PRF pokazuje sposobnost povratne kontrole nad lokalnom upalom, stoga se bez obzira na fibrinolitčku aktivnost leukocita, preporuča uporaba upravo ovog krvnog pripravka.

MREŽA FIBRINA

Još jedna bitna razlika između ostalih derivata krvi i PRF-a je u procesu nastanka i samoj fleksibilnosti fibrinske mreže. Kod PRGF-a moraju se koristiti reagensi koji započinju i utječu na brzinu i način stvaranja mreže. PRF ima niske fiziološke koncentracije trombina što omogućava stvaranje fibrinskog matriksa na spor i fiziološki način. Fibrinska vlakna u PRGF protokolu čine krutu mrežu s visokim koncentracijama trombina koja ne pogoduje migraciji stanica, ali upravo ta krutost pogoduje srastanju bioloških tkiva. U protokolu PRF-a nastaje fleksibilan matriks fibrina s niskom koncentracijom trombina što omogućuje staničnu migraciju i brzi ulazak leukocita. Takva formacija čini temelj za početak obnove tkiva i osnova je za estetske promjene(pomlađivanje) kože.

 

ZAKLJUČAK

Obzirom da koristimo oba sistema koji imaju svoje vrlo pozitivne značajke, bitno je razlikovati regeneraciju neoštećenog tkiva tj. pomlađivanje od bržeg zarastanja sluznice i kosti u ustima, čime se zapravo i primjena u oralnoj kirurgiji i implantologiji razlikuje od primjene u estetici lica. Prije bilo kakvih zahvata predlažemo konzultacije s našim doktoricama kako bi se pravilnim odabirom sistema dobio najpovoljniji mogući učinak. Vrlo je bitno napomenuti da neželjenih učinaka nema. Oba učinka potiču potpuno prirodan fiziološki proces regeneracije tkiva, stoga je učinak koji nastaje uvijek isključivo pozitivan i ponavljajućim tretmanima može biti samo sve bolji. 

 

 

Za one koji žele znati više!

Izvori:

1. Giannini S, Cielo A, Bonanome L, et al. Comparison between PRP, PRGF and PRF: lights and shadows in three similar but different protocols. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2015;19(6):927-930.

2. Dohan Ehrenfest DM, Bielecki T, Jimbo R, et al. Do the fibrin architecture and leukocyte content influence the growth factor release of platelet concentrates? An evidence-based answer comparing a pure platelet-rich plasma (P-PRP) gel and a leukocyte- and platelet-rich fibrin (L-PRF). Curr Pharm Biotechnol. 2012;13(7):1145-1152