U moru lijepih osmijeha sve češće se susrećemo s potrebom za ispravljanjem manjih nepravilnosti zubi s ciljem dobivanja sve prirodnijih rezultata, uz što manje uklanjanje zdravog zubnog tkiva. Izrada ljuskica je minimalno invazivan zahvat koji nam omogućuje visoko estetske rezultate.

Zubnim ljuskicama se vrlo brzo i bezbolno mogu riješiti problemi kao što su premali ili prekratki zubi, žuti zubi, istrošena zubna caklina, razmak između zubi, blage rotacije i slično. One su vrlo popularno rješenje bez obzira na dob, a evo i nekoliko razloga zašto.

Prvenstveno, količina zubnog tkiva koje treba brusiti za ljuske je minimalna, tako da se prethodno zdravi zub dodatno ne oštećuje. Ovisno o opsegu anomalije  i željenom rezultatu, uklanjanje cakline može varirati između 0,3 i 0,9 mm.

Zatim, zahvaljujući današnjim vrhunskim materijalima, boja i transparencija zuba individualno se mogu prilagoditi i dati prirodan izgled gotovo netaknutih zubi. Stomatolog u dogovoru s pacijentom odabire boju i oblik zubi tako da se osmijeh kreira zajednički sve do postizanja željenih rezultata.

Izrada samih ljusaka vrlo je brza, CAD/CAM tehnologija omogućuje nam precizno skeniranje zubi i potom digitalno printanje ljusaka u kratkom vremenskom roku. Najčešće su potrebna samo dva dolaska u ordinaciju.

Osim toga, zubne ljuskice vrlo su lake za održavanje, higijena se preporuča kao i kod prirodnih zubi. Ljuskice zadržavaju svoju boju i strukturu, te blistav osmijeh kao iz ordinacije može trajati godinama!

 

Piše: Ana Friščić, dr.med.dent.