Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije prvi posjet stomatologu najbolje bi bilo odraditi u periodu od 6 do 12 mjeseci starosti djeteta tj. nakon nicanja prvih mliječnih zuba.

Koje su prednosti ovako ranog početka održavanja navike odlaženja stomatologu?

Prvih nekoliko posjeta:

  • malo dijete se upoznaje s novom okolinom i doktorom dentalne medicine dok se roditelji upoznaju s načinima održavanja oralne higijene, tehnikom četkanja, te pravilnom prehranom i navikama hranjenja
  • prati se nicanje, rast i postava mliječnih zubi kako bi se rano mogle uočiti nepravilnosti i nedostaci
  • sprečavanje nastanka karijesa bočice tj. karijesa rane dobi koji je glavni razlog gubitka mliječnih zuba koji su bitna vodilja za rast i očuvanje prostora prilikom nicanja trajnih zuba

Ukoliko posjet uslijedi u starijoj dobi, dijete je potrebno, s obzirom da je već svjesno sebe i svoje okoline, kod kuće kroz razgovor upoznati s radom stomatologa.

Dob od 4 godine se smatra najosjetljivijim razdobljem što se tiče reagiranja na nepoznate ljude i strane podražaje, pa se strah od stomatologa i zahvata smatra normalnom reakcijom.

Stjecanjem navike posjećivanja stomatologa sprečavaju se nepotrebni traumatični zahvati koji kod djece stvaraju stanje zvano dentalni strah i anksioznost.

Ustaliti odlazak stomatologu svakih šest mjeseci do godinu dana kako bi se na vrijeme zaustavili eventualni kariozni procesi.

S godinama se, ovisno o dobi, kroz posjete uvode i preventivni postupci popust čišćenja zubi pastom, pečaćenja dubokih fisura (nicanje trajnih kutnjaka), te čišćenja kamenca.

Posjete su obavezne u doba mješovite denticije kada se promatra nicanje i postava trajnih zuba, te se raspravlja o eventualnoj potrebi za mobilnim ili fiksnim ortodontskim aparatićima, na vrijeme uočavanju eventualni nedostaci u denticiji i štite novoiznikli trajni zubi.

 

Nadamo se da smo vas čitanjem ovog teksta osvijestili o važnosti, ali i prednostima pravovremenog i redovnog praćenja oralnog zdravlja vaših najmanjih. Dakle, na vama je samo da ih prepustite u naše ruke, a naš će se tim pobrinuti za sve ostalo, od dijagnostike preko preventive pa sve do liječenja.

Vidimo se! :)

 

 Piše: Dona Dolenec, dr. med. dent.