1. Je li za izbjeljivanje zubi potrebna priprema?

Da. Početnim skidanjem kamenca i pjeskarenjem vrši se cjelokupno skidanje mekih i tvrdih zubnih naslaga, te pigmentacija u svrhu postizanja maksimalne čistoće i glatkoće površina koje će se izbjeljivati. Zašto? Da bi sredstvo lakše i jednakomjerno prodrlo do svih zubnih površina.

 

  1. Kakva se sredstva koriste u postupku i jesu li opasna za zdravlje zubi?

Sredstva na bazi peroksida (vodikov i karbamid peroksid) svojim kaustičnim djelovanjem postižu prodiranje u mikro pore cakline u kojima zapinju molekule uzročnici obojenja (molekule kave, crnog čaja, crnog vina, cigareta, obojenih sokova, te kurkume). Dokazano je da takva sredstva ne oštećuju strukturu zuba ukoliko se koriste u kontroliranim uvjetima.

 

  1. Izbjeljuju li se i ispuni i ostali nadomjesci u ustima?

Ispuni i ostali nadomjesci neće promijeniti boju s obzirom da sredstvo djeluje na spomenute mikro pore u caklini prirodnog zuba. Dugogodišnjim nošenjem zubnih nadomjestaka moguće je da se dogodi otklon boje čime izbjeljivanje postaje i rješenje ukoliko želite izjednačiti boju vaših nadomjestaka i vlastitih zuba koji s vremenom i trošenjem mijenjaju boju.

 

  1. Boli li sam postupak?

Pojava bolnosti (sijevanja) tokom, te preosjetljivosti nakon postupka normalna je pojava koja prolazi unutar 12-24h nakon izbjeljivanja. Nije zabrinjavajuća, a može se liječiti analgeticima.

 

  1. A rezultati?

Zubi svjetliji pet do osam nijansi u samo sat vremena. Dobro je imati na umu da će se prava boja uspostaviti tek kroz nekoliko dana s obzirom da se zubi netom nakon postupka čine matirani zbog dehidracije.

 

  1. I koliko dugo oni traju?

Rezultati izbjeljivanja mogu biti vrlo dugotrajni što prije svega ovisi o vašoj prehrani i životnim navikama. Vraćanje stare obojenosti sprječava se promjenom prehrambenih navika,  te redovitim čišćenjem zubi kako kod kuće, tako i kod nas, u ordinaciji, uz pomoć pjeskarenja.

 

  1. Što i kako nakon izbjeljivanja?

Puna 24h izbjegavati obojanu hranu i napitke poput rajčice, cikle, naranče, kurkume, kave, crnog vina, te tamnih sokova i čajeva, a isto se odnosi i na obojane paste i vodice za ispiranje usta, te naravno pušenje.

 

  1. Postoje li drugačije varijante izbjeljivanja zubi od prethodno opisane?

Da, ali je izbjeljivanje zubi gelom u ordinaciji dokazano najbrži, najjači i najdugotrajniji način.

U našoj se ordinaciji koristi Philips Zoom LED lampa za izbjeljivanje zubi čije LED svjetlo aktivira gel vodikovog peroksida nanesen na zube dok je okolno zubno meso zaštićeno i odmaknuto od utjecaja istog.

 

  1. I zadnje pitanje da bismo objasnili i osvrnuli se na uzrok potrebe za ovim postupkom. Zašto su zubi žuti?

Boja zubi ovisi kako o genima, tako i o njihovom trošenju i prehrani. Ukoliko su vaši zubi s godinama promijenili boju uzrok je trošenje (tj. ogoljevanje sloja cakline i prodiranja dentina koji je prirodno žuće boje), te prehrana koja sadrži već spomenute uzročnike obojenja.

 

Muči li vas još neko pitanje vezano za vaš novi bijeli osmijeh, obratite nam se s povjerenjem jer garantiramo kvalitetno i dugotrajno izbjeljene zube u našim sigurnim rukama.

 

Piše: Dona Dolenec, dr. med. dent.