Vjerujemo da ste svakako koji put kod svog stomatologa bili na čišćenju kamenca, no je li vam se ikada dogodilo da nakon čišćenja kamenca primijetite da se kamenac nakupio nešto brže? Odgovor leži u poliranju zubi. No, na to se veže sljedeće pitanje, kako dobiti savršeno ispolirane čiste zube? Pjeskarenjem!!

Pjeskarenje je preventivni postupak koji uz ultrazvučno čišćenje kamenca osigurava potpuno skidanje plaka, kamenca, te pigmentacija čak i na četkici teško dostupnim mjestima. Prilikom pjeskarenja zubi se čiste uz pomoć mlaza sitnih čestica natrijeva bikarbonata koje se pod pritiskom vode i zraka raspršuju po zubnim površinama pa čak i subgingivno, dakle ispod zubnog mesa. Postupak je bezbolan, provodi se u jednoj posjeti tokom svega petnaestak minuta, a bilo bi ga dobro provoditi svakih šest mjeseci do godinu dana tokom kontrolnih pregleda.

Nakon samog postupka vaši će zubi biti ne samo sjajniji, glađi i svjetliji nego i otporniji na skupljanje plaka, kamenca i pigmentacija.

Uđimo sada u srž problema… Zašto sam postupak?

Zubni kamenac je vrsta tvrdog zubnog plaka koji nastaje u procesu neutralizacije kiselina iz sline uz pomoć kalcija u zubima, dakle mineralizacijom. Ako razmislite o ovoj rečenici primijetit ćete da zapravo nastanak kamenca uvjetuje i oštećenje zubnog tkiva, ne samo desni. Zubi u ovom procesu gube minerale što oslabljuje njihovu strukturu i čini ih podložnijima karijesu, a desni se upaljuju što dovodi do njihovog krvarenja, te napredovanja bolesti mekog tkiva do bolesti parodonta tj. potpornog sustava zuba. Širenjem kamenca i bakterija ispod zubnog mesa i prema korijenu dolazi ne samo do gubitka kosti i posljedičnog klimanja zubi nego i do potrebe za zahtjevnijim i invazivnijim zahvatima poput subgingivnog kiretiranja korijena u svrhu sprječavanja širenja parodontoze i njenih već spomenutih posljedica.

 U ovom slučaju svakako vrijedi ona: bolje spriječiti nego liječiti! Stoga vas pozivamo da nam se već danas obratite i zakažete svoj termin, ne samo za ljepotu, nego i za zdravlje!

 

 

 Piše: Dona Dolenec, dr. med. dent.