Smile design je vrlo česti izraz u modernoj stomatologiji. Nažalost, vrlo često se krivo interpretira što zbunjuje pacijente. U nastavku ću ukratko objasniti što pod tim smatramo u Dentalnoj medicini Ereš-Dugalija.

Smile design u doslovnom prijevodu znači dizajniranje osmjeha. To zvuči dosta jednostavno, no ponekad je vrlo kompleksan proces. U užem smislu možemo ga shvatiti kao estetsko poboljšanje vizure zubnih tkiva u odnosu sa mekim tkivom(gingivom), odnosno crvenim dijelom osmijeha. To bi najčešće značilo da se zubi izbijele, povećaju zubne krune odstranjivanjem viška gingive (uklanjanje takozvanog gummy smilea), ali ponekad zahtijevaju  rekonstrukcije samih zubnih površina bilo keramičkim ljuskicama kod manjih korekcija ili keramičkim krunicama kod većih korekcija estetike zubi.

Pri takvim zahvatu posebno se obraća pažnja na simetriju  i pravilnu liniju osmijeha. U našoj ustanovi osim pomnog slušanja pacijenta i udovoljavanja želja,  dvadesetogodišnje iskustvo dozvoljava nam da sugeriramo estetiku koja će obuhvatiti cjelinu lica, a ne samo zube. Osim iskustva, koristimo i digitalnu tehnologiju kojom simuliramo novi smijeh, a koja uključuje novi  oblik i veličinu zubi, što pacijentu koji je skeptičan u smislu da se drastično može promijeniti njegov /njezin osmijeh olakšava odluku o započinjanju tretmana. Zvuči jednostavno, zar ne?

 Kako je na početku rečeno, većinom i je, ali izazov su nam veće korekcije osmijeha, protetska rješavanja asimetričnosti  osmijeha koje ponekad uključuju i opsežne rekontrukcije potpomognute zubnim implantatima i zubnim suprastrukturama na njima.

Velika pomoć u samom dizajniranju osmijeha nam je digitalna tehnologija koja je u našoj ustanovi čini zaokruženu cjelinu - od planiranja do potpune izvedbe u našem digitanom laboratoriju koji nam omogućuje primjenu najnaprednijih materijala na svijetu, a sve kako bi pružili maksimalnu estetiku našim pacijentima.

Često u takvim slučajevima dolazi do kolabiranja mekih tkiva i gubitka volumena usana što nadoknađujemo hijaluronskim filerima kojima ponovno uspostavljamo harmoniju osmijeha.

Iako nam je primarna djelatnost rekonstrukcija zubi i okolnih zubnih struktura, jako nas veseli kada rekonstriuramo i usne, pa osmijeh pacijenta postane savršen .

Dakle, kod nas je od plana do izvedbe u svega nekoliko sati ili kod zahtjevnijih slučajeva -nekoliko dana, moguće napraviti potpuni makeover, a sve u potpuno kontroliranom procesu od ideje do realizacije.

 

 Pisala: Mr. sc. Ivana Ereš- Dugalija dr.med.dent.