Pečaćenje fisura je preventivni postupak kod djece sa ciljem zaštite trajnih molara.

Fisure su brazde i udubine na gornjoj,odnosno žvačnoj plohi pretkutnjaka i kutnjaka. To je mjesto gdje najčešće nastaje karijes.

Razlozi čestog nastanka karijesa:

  1. To je mjesto uskih i dubokih brazdica,stoga nedostupno za održavanje odlične oralne higijene.
  2. Djeca u dobi nicanja prvih trajnih kutnjaka, oko 6 godine, još nemaju razvijeno redovito i pravilno održavanje oralne higijene.
  3. U toj dobi nažalost djeca često jedu previše kariogene hrane ( slatki gazirani i negazirani sokovi, šećerom bogata hrana ) i razmak između obroka je često prekratak da se uspostavi neutralna Ph vrijednost u usnoj šupljini koja štiti od razvoja karijesa.

 

POSTUPAK

Postupak je kratkotrajan, bezbolan i bez brušenja.

Prvi je korak čišćenje pastom i četkicom kako bi uklonili  sav plak sa grizne plohe zuba. Nakon toga caklina se priprema za adheziju pečatnog materijala, kojim se popunjavaju sve fisure na griznoj plohi zuba. Materijal kojim smo popunili udubine svjetlosno se stvrdnjava posebnom UV  lampom za tu svrhu. Glavni materijali za pečaćenje su materijali na bazi smole i staklenoionomerni cementi.

Postupak je vrlo kratak, a uz dobru suradnju naših malih pacijenata, mogu se zapečatiti svi prvi trajni molari u jednoj posjeti.

KADA PEČATITI ZUBE?

Najbolje vrijeme za pečaćenje je kada zub potpuno nikne. Nicanje prvog trajnog molara događa se oko 6 godine, a drugog trajnog molara oko 12 godine života. Zub ne smije biti zahvaćen karijesom ili imati demineralizacijske lezije.

Ako bilo kakvo oštećenje zuba postoji, ono se mora ukloniti i tada se radi pečatni ispun. Razlika između pečaćenja i pečatnog ispuna je to što je za pečatni ispun potrebno minimalno brusiti zub, te je on opsegom nešto veći.

Najbitnije je pečatiti prve trajne molare (šestice), a preporučljivo je tretirati sve trajne kutnjake i pretkutnjake.

CILJ

Cilj je spriječiti nakupljanje plaka u fisurama zuba koji uzrokuje nastanak karijesa zuba. Prema nekim istraživanjima, pečačenje zuba smanjuje mogućnost nastanka karijesa i do 6 puta!!

 

Piše: Luka Hanžek, dr.med.dent.