Ne perete zube barem dva puta na dan? Znate li da zubni plak predstavljaju naslage bakterija na zubnim površinama koje se nakupljaju već 4 do 12 sati nakon pranja zubi?                                                        Stoga razumijete potrebu nas stomatologa da naglašavamo važnost redovitog četkanja i korištenja zubnog konca. Razlog ne leži samo u brzom nakupljanju plaka i taloženju bakterija unutar usne šupljine nego i u činjenici da je to samo početak procesa koji može završiti klimanjem i gubitkom zubi do kojeg je tako lako doći, a čije je napredovanje teško zaustaviti. Rješenje, naravno, leži samo u promjeni vaših svakodnevnih navika (link na stari članak o higijeni?), a da bismo vas potaknuli da ih promijenite, u nastavku slijedi opis razvoja bolesti gubitka zubi.

 

Gingivitis

Dugotrajno nakupljanje plaka s vremenom će uzrokovati gingivitis tj. upalu sa znakovima crvenila, naticanja i krvarenja zubnog mesa. Takva je upala blaga i reverzibilna, te zahvaća isključivo meka tkiva. Može se spriječiti temeljitim čišćenjem zuba četkicom i zubnim koncem, a sanirati profesionalnim čišćenjem, te promjenom navika  četkanja.

 

Daljnje napredovanje bolesti

Glavno predilekcijsko mjesto nakupljanja plaka nalazi se na granici zuba i zubnog mesa što objašnjava potrebu za tehnikom kružnog četkanja tog područja. Nakupine plaka, ukoliko se ne uklone, s vremenom proširuju normalan prostor između zuba i zubnog mesa stvarajući takozvane gingivalne džepove. Time je omogućen put bakterijama u inače fiziološki zaštićen prostor.

 

Parodontitis

Napredovanjem bolesti bez liječenja dolazi do razvoja dubokih džepova, te posljedičnog povlačenja zubnog mesa i klimavosti zuba što se naziva parodontitisom. Radi se o ireverzibilnom stanju bolesti koja je svojim razvojem zahvatila potpornu strukturu zuba, dakle ligament i kost. Dobra je vijest da se proces može zaustaviti i održavati u mirovanju.

 

Koji su uzroci

Glavni su uzroci loša higijena i pušenje, iako se početak, te napredovanje parodontoze, pa čak i sama predispozicija za razvoj iste, mogu povezati s genskim nasljeđem, bolovanjem od dijabetesa te hormonalnim promjenama poput trudnoće, menopauze i puberteta. Lokalni faktori poput odstojećih rubova ispuna ili krunica također mogu uzrokovati razvoj lokaliziranog oblika ove bolesti.

 

Prepoznavanje bolesti

Krvarenje, otečeno, bolno ili crveno zubno meso, loš zadah, povlačenje zubnog mesa te krajnje klimavost zubi znakovi su postojanja bolesti potpornog aparata zubi. Zanimljivo je znati da je krvarenje kao najčešći simptom javljanja liječniku, izrazito smanjeno kod pušača.

Ukoliko ste primijetili bilo koji od ovih znakova bilo bi dobro da nas kontaktirate kako bismo ovaj neugodan proces zaustavili, te vam pomogli da vratite osmijeh na lice!

Očuvanje zdravih zubi neka vam bude na prvom mjestu jer se zubi s razlogom zovu ogledalom zdravlja zbog svoje uzajamne povezanosti sa zdravljem drugih sustava unutar naših tijela!

 

Piše: Dona Dolenec, dr. med. dent.